Friday, April 12, 2013

Cita-cita

Masa tadika dan sekolah rendah, tak pernah tau maksud cita cita. Time tu yang tau nak jadi macam parents, cikgu dan pensyarah. asal cita cita je, cikgu/pensyarah. Masuk sekolah menengah, lagi haru. Taktau nak decide nak jadi apa. Masa masuk alam universiti, ingatkan dah tak ada orang nak tanya cita cita, lecturer ada jugak yang rajin tanya cita cita. So, sebagai seorang profesional (lah sangat), aku akan tulis "nak jadi orang yang berguna dunia akhirat." kira macam its another version of i-still-dont-know-what-my-cita cita-is-so-please-stop-asking-this-kind-of-question-anymore-k-thanks-bye.



Tapi tiba tiba time sembahyang asar tadi, (yes ideas selalu datang time aku tengah solat. syaitan betul syaitan kacau time tengah sembahyang), aku rasa aku nak jadi penulis. bila fikir balik, i've been 'blogging' since i was 13 weh. its called diary back then. ceywah. aku ada banyak gila diary dari form 1 sampai form berapa tah. bila baca balik macam hare. perangai mencarut dah di developed dari kecil. tsk tsk tsk.



lepas form 5, aku start online diary. ok blogging. poyo je. of course, dah biasa tulis diary pasal personal life, emosi memanjang. kahkah. ejaan pun budak budak lagi. a lot of shortforms. "japg, hr tu, dyorang, bla bla bla,rse". lepastu, after going through many things in life, gaya penulisan berubah. sedikit demi sedikit. carutan berkurang. ejaan dibetulkan, rakyat didahulukan. eh.



sebenarnya nak cakap asal aku tak terpikir nak ambik course yang berkaitan dengan writing ke ape ke dulu eh? k takpe la ambil networking tak semestinya tak boleh nak jadi writer. tapi taknak jadi writer berita. nanti kena tulis benda fitnah je manjang. eh lagi. 

lagipun kalau aku jadi writer siapa je nak baca penulisan aku? of course sendiri je yang baca. kahkahkah. dah la tak kelakar ah umur nak masuk 21 baru tau nak jadi apa. 

dah la bye.

.

1 comment:

Batu Adventure said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/