Friday, September 13, 2013

Derma darah and contest teka berat.

Hai.

Eh tak lah, siapa kata derma darah bulanan kami? Gila ape ? :O Okay maybe aku yang gila. So anyway, ni kira first time laa derma darah. Dah banyak kali dah kat sini (baca : kolej) kalau ada event, mesti ada booth untuk derma darah. Sebelum sebelum ni memang nak pergi, tapi..............apakan daya.......... masa tu takde kawan........... i was all alone at that time. okay, alasan orang penakut. eh tapi memang sentiasa sorang je. *sobs*.

Sem ni baru bersemangat nak derma dara, eh darah, since housemates semangat ajak pergi derma dara, eh darah. Tsk samy vellu stop confusing me! 

Syarat syarat menderma darah.


Sesi carik IC. Tu senyum cuak tu, bukan senyum cover. Rasanya la. 

Kalau berat badan less than 45kg, tak boleh derma. So, nanti gua buat contest teka berat okay, dah bagi clue dah ni. kakaka.

"Kamu tau tak darah kamu jenis apa?"

Saya rasa A. Last check time kelas Biology masa form 5.

"Darah kamu B."

Oh ye? K.

Dak dak darah O. Dah pahal macam show off result SPM ni? 

Check blood pressure. Tapi Madihah tak boleh derma sebab seminggu sebelum tu dia selesema.






Masa check blood pressure dia akan tanya soalan soalan seperti "pernah buat seks atau tak?" "tengah hari makan apa?" "Tidur pukul berapa,bangun pukul berapa?" Jawapan yang paling malu nak jawab adalah tidur dan bangun pukul berapa. Tu baru akak pusat darah negara, kalau future bakal mak mertua buat check up tanya tidur pukul berapa bangun pukul berapa, harapnya dah tak macam sekarang le jawapan nya. Hiks. 

Mampu tengok nurse tu masukkan jarum. Masa aku kena cucuk mata pandang ceiling je, takut punya pasal.

Sempat pray4. Untung laa duduk sebelah sebelah boleh borak borak. 

sorang derma satu bag je. bersamaan berapa pint darah? henntah.

Lepas keluarkan jarum, dia bagi rest 10 minutes. Takde la lepas lepas je cabut jarum , lekat plaster cepat cepat nurse tu terus"hoi bangun bangun, banyak lagi orang nak derma darah."

"Senior". Dah second ke third time derma darah. 

Sample darah penderma rasanya. Taktau pape sebab tak pandang langsung ape nurse tu buat sebelum dan selepas dia pegang jarum.

Time ni dah, relax brader brader relax...hehehe. To be honest aku tak pernah dengar lagu tu yang original punya. Pernah dengar/tengok orang nyanyi/tulis je.

Dapat ni. Yeay. Kira macam log book la untuk derma darah. Amboi kemain. 


Effect dia lepas derma, tangan kebas  kebas camtu je laa. Saje mengada tak gerak langsung tangan kiri mula mula, konon teruk sangat effect dia sampai Ain bengang kat kitorang sebab mengada :P. Lepastu malam tu orang lain pergi PKK gua tidur kat bilik. Ain kata sebab derma darah. Rasanya kalau tak derma darah pun..........pernah je tidur lepas maghrib camtu. Wuhahaha. 

In a  nut shell (amboi ayat essay SPM), derma darah best! Hehe. Sebelum derma sejuk sejuk tangan isi borang. Nak test darah apa pun dah cuak. Tapi bila dah derma tu best la jugak. Rasa cam, "yeay dah pernah ada experience derma darah ^^) !" 

Okay first timer memang camni, excited tangkap tangkap gambar bagai time derma darah. Tehehe. Terima kasih madihah dan ain yang tak derma darah tolong tangkap gambar weolls derma darah. 


Bye.

No comments: