Sunday, January 7, 2018

Process Nak Booking Bersalin di PPUM

Hello and happy new year to those who actually reads my blog. which i dont think there is lol.

Masa mengandung haritu tak plan pun nak bersalin dekat PPUM. Mula mula memang fikir Hospital Kajang je sebab dekat dengan rumah, tapi sebab fikir nanti pantang, or if anything happens when my husband or mother in law is not around, maka terjadilah perancangan nak bersalin di PPUM. Sebabnya PPUM dekat dengan rumah mak sendiri, and rumah mak aku memang insyaAllah ada orang almost 24/7. Memang sebulan before due, dah terus duduk rumah mak. Ye lah mana tau keluar terlebih awal kan.

Aku cerita briefly la macam mana process dia. Biar senang korang nak baca nanti.


1. First visit pergi klinik bahagian O&G, kena tekan button nak daftar bersalin dulu. Memang ada specific button untuk daftar mengandung. Time aku pergi, aku tengah 8 months. Tu pun nurse tu kata dah kira lambat. First visit tu, dia akan set appointment untuk next(first) checkup + scan baby to make sure everything is okay.

2. lepas set appointment tu, pergi dekat bahagian scan, untuk set appointment apa tah. tak ingat time ni. Tapi takleh terus scan lah. 

3. Second time datang, ikut appointment yang dah set tu. Make sure pergi dulu dekat klinik O&G tu, tekan button A. Time ni serious bawak lah power bank, bawak lah buku kalau suka membaca, hatta Al-Quran pun boleh  untuk meningkatkan kesabaran menunggu. Lepas check darah and air kencing,  memang lama nak mamp tunggu lepastu wa cakap lu. Time ni jugak akan ada ibu2 yang kena panggil untuk pergi kelas penyusuan ibu dan anak. (took about 1 hour sebelum nama kena panggil). 

Kelas penyusuan ibu tu lebih kurang sejam. Lepastu, tunggu lagi kat luar untuk jumpa doktor. (took about another 1 hour plus to wait). Time ni jumpa doktor pun aku rasa azab jugak la. Dia nak masukkan data kite dalam system (ada darah tinggi or kencing manis tak, makan vitamin apa, bla bla bla). BOSAN SANGAT. Macam jawab yes no question. Some of the information needed are already in the pink book pun, but i guess they need to reconfirm everything with me kot. Sampai ada satu masa aku dah bengang sangat, dia tanya apa tah aku cakap tak tau. Lepastu dia boleh pun check dalam buku. heh. 

Overall, dari pukul 7.30+am aku pergi, sampai pukul 2,00pm baru habis. 

3. If everything is okay, next appointment kau dia setup sebulan lepas tu. 


Untuk sesiapa yang kerja governement (husband/wife),boleh sediakan Guarantee Letter (GL) lah. Kalau tak ada pun, rate bersalin dia okay la. Not as cheap as GH's, tapi not as expensive as hospital swasta jugak. Aku bersalin RM1k+ 300. RM1k tu boleh bayar pakai GL, tapi RM300+ kena bayar sendiri. Itu charge vacuum + pads + pampers.

Vacuum sebab baby besar susah keluar lol. Tu la time pregnant banyak makan manis hiks. Orang kata la baby besar sebab mak tak jaga makan sangat time pregnant.

Okay la nak mandikan anak. Mula2 sebenarnya nak cerita pengalaman beranak, tapi tu maybe some other time kot. hikhik. and maybe akan cerita jugak macam mana nurse dekat ward jaga okay ke idok dan sebagainya.

till then. bye.

8 comments:

Nabila said...

Salam awak. nak tanya, masa pergi daftar tu kena bawak reference letter apa2 dari KK atau just bawak buku Pink tu je? Thank you :)

_aliahwafa_ said...

@Nabila

Wassalam. Bawak buku pink. Kalau u or husband kerja government,boleh bawak GL sekali :)

Unknown said...

salam..nk tanya..cost 1k++ ni ppum yg pvt wing ke

gera12d said...

Hi nak tanya i dah 28 weeks boleh still daftar at ppum?

Eyra Aqilah said...

kenape yg rm300 tu x blh pakai GL??? .. GL x cover ke?

_aliahwafa_ said...

Hi tak pun. I amek biasa punya je. Rasa 1k sebab i minhtak vacuum you.so dia charge lebih.

_aliahwafa_ said...

Better pergi awal you.i gi time 8 months pun dia kata dah lambat dah.

_aliahwafa_ said...

Yang tu kalau x silap i cost vacuum + maternity pads pun dia kira gak. Yg tu gl x cover