Thursday, February 18, 2016

HIV Test For Dummies (like me)

hi.

tedia semenjak nak kahwin ni isi blog semua pasal benda benda nak kahwin ja. ya la untuk reference b2b ( it took me some time to know the meaning of it - bride to be. most of them b2b/married bloggers use it lol but i wont).

i had a blast 3 days of holidays this week. cuti orang kerja shift ni pelik sikit. orang cuti CNY and Thaipusam kitorang kena kerja. Bila dah habis cuti baru kitorang boleh apply cuti untuk ganti hari kerja yang time cuti tu. no explain needed anyway.

since cuti 3 hari tak buat apa, i decided to run a hiv test (amboi rasa cam troubleshoot IT lak nak run test ni) sebelum decide nak buat HIV test, kena check dulu apa nak kena check.

1. make sure its 6 months away before your wedding. HIV test hanya boleh diguna dalam masa 6 bulan sahaja. - checked

2. kena buat dekat klinik kesihatan kerajaan sahaja. and mostly HIV test ni waktu dia dari pukul 2PM sampai 4PM. Boleh tengok list klinik kesihatan kat sini. Kalau rasa kau ni sentiasa bernasib baik, try la call. kalau nasib baik, ada la orang angkat, aku call 3 klinik nak check just in case kena appointment ke ape hampeh takde yang angkat. Kitorang buat dekat Klinik Kesihatan Bandar Seri Putra, (tempat jatuh lagi dikenang inikan pulak tempat jatuh cinta. hahahahambarnya aku).

Reason?

- Masjid dekat, Lepas zohor boleh terus pergi klinik.
- Parking banyak disediakan
- Ada coolblog. Lepas test gi beli coolblog sebab haus (motip sangat)


3. Kena test air kencing tak kak? Nehi. No need. Tak yah. Save your urine somewhere else. (eww) save it for your pregnancy test later.

4. Any documents needed? - Nehi. No need. Tak yah. masuk lenggang kangkung je cakap nak buat hiv test , nanti dia bagi borang.

5. kena bayar tak? Kena, RM1.

6. Lepas test. Make sure confirmkan kat mana boleh collect test. Macam kitorang haritu lama tunggu, rupanya nak collect test kat the other side of the klinik.


klinik yang kitorang pergi ada zon zon dia. Contoh, buat HIV Test kat zon permata (bukan nama sebenar), ambik result test kat zon kasih. Nasib baik tanya nurse kat situ, dia bagitau kena ambik kat zon kasih. And Alhamdulillah time kitorang pergi tu, nama tengah dah nak panggil.

7. Nama dipanggil. Bagi buku yang dapat time ambik darah. dalam buku tu ada set of questions btw. Bila last tarikh period, tinggi, berat etc etc. Kalau dapat sijil kaler biru, with sign, Alhamdulillah negative = )


Anyway, semoga post ni membantu sesiapa yang nak kahwin and nak buat HIV test kat luar sana tu. sebab mostly blogs yang aku jumpa for reference dah lama. post 2012, 2014 etc. so guys, ni 2016 punya post. latest kay. 

Cengkerik : *krik....krik...* (kay faham).

4 comments:

nawwar_hanifah said...

cepah!! congrats dah nak kahwin =D semoga dipermudahkn urusan~post ni memang berguna untuk aku dan org2 yg akan kahwin lepas2 ni haha~

_aliahwafa_ said...

Ad jugak orang baca blog aku lagi rupanya. Hahaha. Aku post sebab banyak yg outdated puny reference. Thanks pipahhh hihih

Fatin Filzati said...

Chepah, just dropped by jugaa. Hope everything goes well untuk korang berdua yeh. Take care alwaysss ;)

_aliahwafa_ said...

Aminnn! Thanks fil! :)